Madelon Hutten | Diëtist | HA Practitioner | Ervaringsdeskundige

Diëtist kijkt lachend langs haar computer.

Wie ben ik?

Ik ben Madelon, geboren en opgegroeid in Winschoten. Na de Havo heb ik de opleiding HBO Accountancy afgerond en ben ik een aantal jaren als assistent accountant werkzaam geweest. Daarna heb ik de opleiding HBO Voeding & Diëtetiek afgerond en zal ik de komende jaren werkzaam zijn als diëtist. Ik vertel hier graag meer over mijn ervaringen, mijn specialisaties en mijn doelen. 

Eten en sporten hebben altijd mijn interesse gehad. Tot ongeveer mijn 23e was dit in balans. Na een periode van onbalans ging ik mij steeds meer verdiepen in wat je lichaam nou écht nodig heeft. Wat gezond is en wat niet. 

Gezond eten in combinatie met sporten en bewegen houd je lichaam fit en zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit. Eten is ook een belangrijk sociaal aspect. Ik weet uit eigen ervaring dat ''gewoon'' eten niet altijd vanzelfsprekend is. De balans tussen sport en voeding was prima totdat ik na mijn eerste studie aan het werk ging. Ik kon mijn plek bij diverse werkgevers niet vinden en kwam erachter dat dit geen wereld voor mij was. Ik accepteerde dit niet en ging, ondanks het gebrek aan motivatie en concentratie, door met werken. Om dit vol te kunnen houden focuste ik mij extra op hetgeen wat ik leuk vond, sporten en gezond eten. Dit gaf mij een goed gevoel. Precies wat ik op dat moment nodig had. De complimenten die ik in het begin kreeg over mijn gewichtsverlies versterkten dit. Dit prettige (verslavende) gevoel vroeg om steeds meer aanpassingen in mijn sport- en eetpatroon en leidde mij langzaam in een eetstoornis. Van orthorexia nervosa naar anorexia nervosa, gevolgd door een periode van boulimia nervosa. Hiervan ben ik inmiddels, op eigen kracht, enkele jaren hersteld.

Een lichamelijk gevolg hiervan was een missende menstruatie. Na mijn eetstoornisherstel kwam dit niet terug, waardoor ik minstens 8 jaar geen menstruatie heb gehad. Ik zag hier geen problemen in totdat ik het onderwerp ''hypothalamische amenorroe (HA)'' ging bestuderen en de mogelijke gevolgen ervan ontdekte. Na flinke uitdagingen en het actief veranderen van mijn leefstijl heb ik op natuurlijke wijze mijn menstruatie terug gekregen. Deze periode heeft mij veel geleerd en uiteindelijk sterker gemaakt. 

''Ik volg mijn passie nu op een gezonde manier''


Door middel van ervaring en het volgen van een gespecialiseerde opleiding kan ik jou optimaal ondersteunen in de ontdekkingstocht naar jouw sterke en gezonde versie van jezelf. 

Naast mijn passie voor bovenstaande problematiek heb ik veel interesse in kinderdiëtetiek. Tijdens mijn stage heb ik veel geleerd en geoefend met het begeleiden van kinderen en hun ouder(s)/verzorger(s). In de toekomst zal ik mij hierin steeds meer gaan specialiseren. 

Mijn doel is om kinderen en volwassenen te begeleiden naar een gezond voedingspatroon en ze een gezonde relatie met eten op te laten bouwen. Het maakt niet uit of je overgewicht, ondergewicht of een gezond gewicht hebt. Het maakt wel uit wat je gevoel is bij eten en/of bewegen. Als jij hier problemen in ondervindt, ben je aan het juiste adres. 

Daarnaast wil ik vrouwen informeren en bewust maken van het belang van de menstruatiecyclus. Ik zal je motiveren en mentaal ondersteunen tijdens je herstelproces. Ik hoop dat ik een voorbeeld mag zijn voor degenen die denken dat het niet meer mogelijk is. 
Wat jouw HA-verhaal ook is. Je lichaam is in staat zichzelf te herstellen!

Wat doe ik?

Ik luister naar jouw verhaal, stel je veel vragen en vervolgens maken we een persoonlijk plan. Uit ervaring weet ik dat eetproblematiek (welke ernst of vorm dan ook) een gevoelig onderwerp is. Ik wil jou een plek bieden waar je veilig en zonder oordeel je verhaal kwijt kan. 

Begeleiding van een ervaringsdeskundige professional is waardevol, omdat jouw manier van denken wordt begrepen en doorzien. Het vergt inzicht, doorzettingsvermogen en motivatie om je eigen gedrag en gewoonten te beoordelen en duurzaam je leefstijl te veranderen. Inzicht van een professional is soms noodzakelijk om het daadwerkelijke probleem te achterhalen of onder ogen te zien.

Ik heb een holistische aanpak, denk met je mee, motiveer je en zeg je waar het op staat. Je krijgt praktische adviezen, zodat je er thuis mee aan de slag kan gaan.

Diploma's en certificaten: 

2023 HBO Voeding en Diëtetiek
2023 HHAP Certified Holistic HA Practitioner (Hypothalamic Amenorrhea) 

 

Lidmaatschappen:

Kwaliteitsregister Paramedici
Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD)
Aspirant lid Netwerk Kinder Diëtisten (NKD)
Aangesloten bij Eetteam Groningen